Rubrieken

dinsdag 7 januari 2014

Kunnen, willen en moeten

Ieder mens is uniek. Vanaf je geboorte ben je bezig met het vormen van je eigen identiteit en zelfbeeld. Toch komt het steeds vaker voor dat jongeren moeite hebben met dat zelfbeeld. Sociale druk speelt daarbij een grote rol. Zelf heb ik daar ook regelmatig last van. De bladen staan vol met mooie, slanke dames. Een perfect plaatje. Moet ik er ook zo uitzien om geaccepteerd te worden?

Vroeger werd je identiteit gezien als een vaststaand gegeven. Religie, sekse en sociale klasse speelden daarbij een rol. Veel keus had je niet. Tegenwoordig is ieder mens een individu: we kunnen zelf kiezen wie we willen zijn. Niet verkeerd natuurlijk! Maar de vele keuzemogelijkheden zorgen ook voor steeds meer druk. Daardoor wordt het steeds lastiger om de goede keuzes te maken. Ook is het vaak zo dat een keuze voor het één een beperking van iets anders inhoudt. Daardoor ontstaat de mogelijkheid dat je helemaal niet meer kiest.

Keuzevrijheid levert vooral druk en belasting op. Je gaat je onzeker voelen en twijfelen. Voor mij zeer herkenbaar. En hoe zit dat bij jou? Waarom ga jij naar school of je werk? Omdat je dat zelf wilt of omdat 'het zo hoort'? Natuurlijk ga ik naar school om later een goede baan te krijgen, maar dat heb ik vanuit de maatschappij meegekregen. Ik heb die keuze gemaakt, omdat 'het zo hoort'. Het is een gewoonte om na de middelbare school te gaan studeren met als doel een goede baan te krijgen. Druk vanuit de maatschappij is groot.

Daarnaast wil je niet 'minder zijn' dan iemand anders. Je gaat (te hoge) eisen stellen aan jezelf. Het lukt je niet eigen gestelde doelen te behalen, waardoor je het gevoel krijgt gefaald te hebben. Tegenwoordig ben je verantwoordelijk voor je eigen keuzes. Het voelt dus als je eigen falen als blijkt dat iets niet lukt.

Sociale druk uit de maatschappij heeft dus zeker invloed op de keuzes die jij maakt.

2 opmerkingen:

  1. helemaal mee eens !
    en zoooo herkenbaar

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed beschreven
    Een ieder zal door dit schrijven nog eens goed in spiegel naarbzichzelf kijken
    Er is veel druk vanuit de maatschappij je moet dit en dat en zus en zo

    BeantwoordenVerwijderen